Colecția de Artă Orientală

Studiul Colecției de Artă Decorativă Orientală a Muzeului de Artă din Tulcea ne dezvăluie o mică parte din povestea artei civilizației islamice, dar nu numai, spusă de anonimi, dintr-un spațiu imens, cu o infinită și nebănuită diversitate de forme, materiale și tehnici de lucru.

Cea mai mare parte a pieselor ce compun colecția o reprezintă bunuri ce vizează amenajarea de interior a locuințelor din Țara Românească, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și până la începutul secolului al XX-lea. O a doua categorie, evidentă ca pondere, constă în veșminte și accesorii. Articolele de îmbrăcăminte turcească sunt specifice secolelor XVIII-XIX. Ele au ajuns pe teritoriul țării noastre, cel mai probabil, ca daruri de nuntă, zestre a unor tinere și marfă comercializată.

În prezent, colecția deține 325 de piese. Bunurile au fost achiziționate între anii 1970 -1990 de la reprezentanți ai mai multor grupuri etnice din România, dintre care: turci, tătari, greci, bulgari, ruși. Arealul cultural al compozițiilor decorative ne poartă într-o călătorie neașteptată prin sud-vestul, sud-estul și centrul continentului Asia, nordul continentului Africa și continentul Europa.

Datate de la sfârșitul secolului al XIII-lea și până la începutul secolului al XX-lea, obiectele pot fi împărțite în 11 categorii de bunuri: mobilier; scoarțe și covoare; vase din metal; broderie; vase din sticlă, porțelan și ceramică; documente; veșminte; încălțăminte și accesorii; șaluri și fragmente de țesătură; bijuterii; arme.

Daniela IACOBLEV-BARĂU*

* Cercetător științific, Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord Dobrogean, I.C.E.M. Tulcea