S-a stins din viață pictorul Eugeniu Barău

Duminică, 26 aprilie 2020, a încetat din viață îndrăgitul artist plastic Eugeniu Barău, Cetățean de Onoare al orașului Tulcea.

Artistul s-a născut pe 15 mai 1946, în comuna Frecăței, județul Tulcea. Copilul Eugeniu a trăit într-un „paradis terestru”, alături de cei 15 frați și surori. Tânărul, în schimb, a fost marcat de experiențe dureroase, induse de regimul comunist, pe care avea să le povestească ulterior, pe pânză. A studiat la Facultatea de Arte Plastice din Timișoara (promoția 1969) și a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România după zece ani (1980).

Timp de douăzeci de ani (1969-1989) a fost profesor de desen la Casa Pionierilor din Tulcea. Între 1980-1990, a fost interzis de regimul comunist și de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Refuzând să fie îndepărtat de universul său fabulos, Eugeniu Barău a rămas sincer, demn și liber. Este libertatea creatorului, al cărui unic obiectiv este să dăruiască.

„Este normal să fii interzis; să ai curaj, să spui adevărul, să ai coloană vertebrală, să ai demnitatea strămoșilor noștri să treci prin lume cu sufletul în lumină și gândurile-n cer, să fii tu și prostiei să-i spui NU!” Eugeniu Barău

Ca urmare a muncii asidue, artistul are o colecție impresionantă de lucrări. O parte dintre aceste capodopere sunt incluse în colecțiile Muzeului de Artă Tulcea, altele sunt expuse, pe o perioadă nedeterminată, la Casa Colecțiilor – Casa Avramide Tulcea și la Restaurantul „Select” din oraș.

Lucrările vândute pe parcursul vieții fac parte din colecțiile private ale unor iubitori de artă din România, S.U.A., Mexic, Canada, Columbia, Anglia, Siria, Grecia, Italia, Austria, Germania, Franța, Finlanda, Danemarca, Suedia, Africa de Sud, Ungaria, Japonia, Filipine, precum și din patrimoniul cultural gestionat de Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Lucrările sunt foarte bine documentate. Pictorul este un cărturar modest și blajin. Universul lui creativ este inspirat din viața personală, religie, viața lui Hristos, viața profeților, parapsihologie, mitologie, istorie, filosofie, tradiții, viața rușilor din Dobrogea, flora și fauna Deltei Dunării, creația unor scriitori și artiști români, simbolurile universale, principiile morale și evenimentele sociale, dar nu numai. Eugeniu se reprezintă ca un iconar laic.

Eugeniu Barău  a fost un reprezentant de seamă al Dobrogei și al artei românești.

 „Ca un sfânt militar, cu sabia în mână, cu ochii spre cer și cu iubirea în suflet, Eugeniu pare un rătăcit, însă unul care a greșit circumstanțial, lumea, dar a găsit, spiritual, CALEA!” Pavel Șușară