Lucrarea lunii Septembrie la Muzeul de Artă Tulcea

Autor: Henri H. Catargi (1894-1976)
Nr. inv. 394
Colecţia de pictură modernă şi contemporană a Muzeului de Artă din Tulcea
Lucrare: „Natură statică cu chitară și cărți”
Datare: 1971
Dimensiuni: 88,4 x 116,4 cm
Tehnică/suport: ulei pe pânză

Henri H. Catargi s-a născut pe 6 decembrie 1894 la București și a urmat mai întâi cursurile Facultății de Drept la Sorbona, în Franța. În paralel, între anii 1919 – 1922, a studiat pictura la Academia Julian și la Academia Ranson din Paris sub îndrumarea lui Maurice Denis, Edouard Vuillard, Felix Vallotton și Roger Bissie, lucrând în atelierele conduse de Andre Lhote și Marcel Gromaire. În cadrul instruirii sale a realizat mai multe reproduceri după operele lui Poussin expuse la Louvre.

Primele sale lucrări sunt în principal naturi statice și peisaje austere, în care așezarea planurilor și adâncimea spațiului încercau să realizeze un efect tridimensional, în spiritul noului realism al anilor ’20. A fost preocupat, în timpul anilor ’20, mai ales de culoare, deși paleta cromatică abordată era limitată la cafeniu, ocru și alb, incluzînd și o gamă largă de griuri, verde și roșu închis. A renunțat apoi, după 1930 la ascetismul cromatic pentru un lirism sobru și discret bazat pe tonuri calde. Culoarea nu ascunde în totalitate schița tabloului. A realizat numeroase desene și schițe în cerneală, acuarelă și creion (o parte din schițe s-au aflat la acest Muzeu memorial Henry Catargi din Scăești, acum afându-se în custodia Muzeului de Artă Craiova).

De-a lungul vieții, Henri Catargi a creat și numeroase desene și schițe în cerneală, acuarelă și în creion, iar în ultima perioadă a vieții, guașe cu un colorit proaspăt.

Pe parcursul activității artistice, Catargi a participat la numeroase expoziții personale și de grup, atât în țară, cât și peste hotare, lucrările sale fiind expuse la București, dar și în Moscova, Belgrad, Praga, Berlin, New Delhi, Cairo, Londra și Tokyo. Artistul plastic care este recunoscut mai ales pentru peisajele sale și pentru reprezentările de figuri feminine s-a stins din viață în anul 1976, la București.

http://casememoriale.ro/casa-memoriala-henri-catargi/