Evenimentele lunii iulie la Muzeul de Artă și Casa Avramide Tulcea

Luna iulie este una foarte generoasă la capitolul ofertei de evenimente culturale la Muzeul de artă și la Casa Avramide.

Muzeul de artă întâmpină publicul cu expoziția de pictură și artă contemporană „Viața într-o valiză”.  Expoziția rămâne deschisă la parterul muzeului până pe 12 iulie.

În expoziția permanentă de la etajul muzeului, Lucrarea lunii Iulie este „Malul Dunării” (ulei pe carton, 1916, clasat Fond), semnată de Gheorghe Petrașcu (1872-1949). Exponatul face parte din colecția de pictură a muzeului și este expus permanent.

Tot aici începe luni un nou sezon de ateliere de pictură dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani. Activitatea este intitulată „Vacanța la muzeu” și se va desfășura în fiecare zi de luni și de marți, începând cu 3 iulie și până pe 30 august. Toate locurile au fost ocupate, dar există și o listă de așteptare.

 La Casa Avramide

Exponatul lunii este un Brăcaci din cupru și staniu, realizat într-un atelier grecesc, și care datează de la începutul secolului XX și face parte din colecția de artă decorativă orientală a Muzeului de Artă Tulcea. Acesta este expus la parterul Casei Avramide în cadrul expoziției temporare „Vase pentru apă”.

Expoziția absolvenților Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea, promoția 2023 ilustrează talentul și măiestria tinerilor tulceni ce au urmat cursurile secțiilor de arte plastice și arhitectură.

Pentru că în perioada 1 – 7 iulie la Tulcea se desfășoară Tabăra Internațională de Creaţie Artistică ,,Bijuterii arhitecturale tulcene’’, Plein-air, Ediția I, Casa Avramide va fi scena evnimentelor dedicate publicului larg, și anume:

Miercuri, 5 și joi,6 iulie, între orele 10 și 11:30, vizitatorii Casei Avramide și pasionații de pictură de toate vârstele vor fi așteptați și instruiți de o parte din artiștii prezenți în tabără, dar și de artiști tulceni, în cadrul unor ateliere de pictură gratuite.

Vineri, 7 iulie, de la ora 14:00, deschidem la demisolul Casei expoziția cu lucrările celor 12 artiști care iau parte la tabără; expoziția rămâne deschisă până pe 21 iulie.

Cu această ocazie și strict pe perioada vernisajului, publicul prezent va putea admira o expoziție conexă de arte textile, cu bijuterii și piese vestimentare realizate de artista profesionistă Simona Pascale.

Evenimentele fac parte din proiectul inițiat de Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), susținut de ICEM Tulcea și finanțat cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea.

În zilele de 7, 8 și 9 iulie, de la ora 11:00, va avea loc la Casa Avramide câte un atelier de percuție gratuit susținut de Emi Ionescu; atelierele  vor acomoda maximum 20 de participanți cu vârsta peste 7 ani per sesiune. Înscrierile se fac la 0745 452 281.

Sâmbătă, 8 iulie, ora 15:30, la demisolul Casei Avramide are loc proiecția filmului documentar „My journey to Romania- letter from Timisoara” regizat de Florin Iepan.

Atât atelierele, cât și proiecția de film fac parte din seria de evenimente „Caravana Metropolis- cinema în aer liber”, organizate de Asociația Culturală Metropolis .

Marți, 11 iulie, de la ora 18:00 are loc o nouă ediție a Șuetelor Avramizilor – Drag de muzică și poezie, dedicată lui Adrian Păunescu.

Marți, 18 iulie, prin intermediul Sineva- Artă importantă, deschidem la demisol expoziția de pictură a tânărului artist Vlad Paraschiv.