Marea zi a Nopții muzeelor la Muzeul de Artă și Casa Avramide

Obiectivele muzeale ale Institutului de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) din municipiul Tulcea sărbătoresc din nou, alături de întreaga Europă, Noaptea Muzeelor. Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional si aflat anul acesta la a 18-a ediție.

Sâmbătă, 14 mai, 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝑨𝒓𝒕𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑨𝒗𝒓𝒂𝒎𝒊𝒅𝒆 𝒊̂𝒔̦𝒊 𝒅𝒆𝒔𝒄𝒉𝒊𝒅 𝒖𝒔̦𝒊𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝒐𝒓𝒂 17:00 𝒔̦𝒊 𝒍𝒆 𝒊̂𝒏𝒄𝒉𝒊𝒅 𝒍𝒂 𝒐𝒓𝒂 23:00. 𝑼𝒍𝒕𝒊𝒎𝒂 𝒊𝒏𝒕𝒓𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒆 𝒗𝒂 𝒇𝒂𝒄𝒆 𝒍𝒂 𝒐𝒓𝒂 22:30. Accesul este gratuit.

Asociația Societatea Științifică „Orion”, prin interemediul liceenilor din echipa de robotică River Wolves, a Liceului Teoretic Grigore Moisil, colaborează îndeaproape anul acesta  cu ICEM, pentru a ajuta publicul să descopere muzeele printr-o Căutare de comori digitală. Echipele se pot înscrie la intrarea în orice muzeu, donând minimum 5 lei. Sumele strânse vor fi direcționate către UNICEF pentru ajutoare în contextul războiului din Ucraina.

La Muzeul de Artă (str. Grigore Antipa nr.2)

Începând cu ora 17:00, vizitatorii vor pătrunde direct în Infernul lui Dante ilustrat de Marcel Chirnoagă, expoziția de grafică de la parterul muzeului. Tot la parter este deschisă și expoziția Bienalei de Arhitectură Dobrogeană.

Etajul Muzeului de Artă dezvăluie expoziții de icoane, artă decorativă orientală și europeană, sculptură, pictură și grafică – toate menite să apropie publicul de patrimoniul local și național.

Casa Avramide (str.  Progresului nr.32)

Începând cu ora 17:00, reconstituim, bucată cu bucată, scene din Tulcea de altădată văzute și redate de Constantin Găvenea.  Șapte lucrări ale îndrăgitului artist vor fi recompuse din piese de puzzle.

De la ora 18:00, parterul Casei Avramide va fi scena concertului „Amadeus, Amadeus”, un eveniment cultural coordonat de Prof.univ.dr. Florența N. Marinescu. Invitații ai evenimentului vor fi actori de referință ai scenei constănțene, Vasile Gherghilescu și Daniela Trifan Enache. De asemenea, publicul se va putea bucura și de prezența baritonului Radu Făgărășan și a pianistei Anca Săftulescu. Intrarea este gratuită.

Înscrierile la Căutarea de comori se vor face începând cu ora 20:00, când parterul casei va putea fi vizitat în întregime, la fel și demisolul.

Eugeniu Barău asigură încă, prin lucrările sale monumentale de la parterul Casei Avramide, o perspectivă pe cât de dură, pe atât de înduioșătoare asupra comunității. Tot aici, primele săli găzduiesc o expoziție de plăci ceramice realizată de Eugen Ispir.

La demisol, O geană de lumină – expoziția lui Vasile Trandafir, înseninează sălile centrale, iar biblioteca este deschisă pentru răsfoit sau luat acasă cărți donate de copiii care au crescut la atelierele de creație Arta Mică.

Evenimentele se desfășoară cu ajutorul a peste 30 de voluntari ai Asociației de Dezvoltare Regională Aegyssus (ADRA).