Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea vă invită la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2016 la Casa Avramide
Vineri, 30 septembrie 2016, în intervalul 17.00 – 22.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr.32, specialiștii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, cadre didactice și elevi ai liceelor ”Ion Creangă” și ”Grigore Moisil” vor desfășura o serie de activități în cadrul proiectului european ”Noaptea cercetătorilor europeni 2016”, după cu urmează:
INSTITUTUL DE CERCETĂRI ECO-MUZEALE ”GAVRILĂ SIMION” TULCEA
Cartografia cetăților medievale dispărute din nordul Dobrogei
Prezentare power-point: Patrimoniul etnografic din județul Tulcea
Restaurarea unei icoane – aplicație practică
Naturalizarea organismelor animale – aplicație practică
Experimente chimice spectaculoase
LICEUL TEORETIC “GRIGORE MOISIL” TULCEA
Activități coordonate de Dr.Ing.Prof. Ivanov Anișoara și laborant Damian Daniela
MOTORUL FARADAY
Are o importanţă fundamentală pentru înţelegerea teoretică a electromagnetismului. Este util pentru a demonstra forțele electromagnetice și pentru a explica conceptele din spatele modului în care funcționează motoarele.
Realizat de elevii: Samson Marius-Iulian, Mușat Laura-Maria
SELECTOR DE ENERGIE
Este un dispozitiv care generează curent electric, produs din surse de energie regenarabila: energia solara, energia eoliana, energia apei. Acest dispozitiv este menit sa fie o sursa de alimentare cu energie in locuri izolate, dar și pentru a inlocui alimentarea cu energie din sursele clasice (reteaua de distributie publica) sau doar pentru a reduce costul facturilor de curent. Energiile alternative se cunosc, dar noutatea acestui proiect este ca selecteaza energia cea mai mare existenta la un moment dat.
Realizat de Postu teodor si coordonat de dr.ing.prof. Ivanov Anișoara
LUMINA
Acest proiect isi propune sa masoare viteza luminii prin diferite medii folosind cateva materiale ieftine. Totodata calitatea acestui proiect se poate dovedi foarte mare in cadrul orelor de fizica, la capitolul optica pentru a demonstra o lege ce se aplica in viata de zi cu zi.
Ralizat de Andrei Bogdan-Iulian, Damian Denisa-Gabriela, Adin Ghiulgian-Emilia
UNIVERSUL-PROIECT EDUCAȚIONAL
Acest proiect își propune popularizarea evenimentelor astronomice lunare in randul profesorilor, elevilor si al parintilor: -realizarea unei machete ,,sistemul solar”, atragerea elevilor pasionati de astronomie
Realizat de Miron Marian-Bogdan, Cîrnat Ana-Maria, Neculache Raluca, Neculache Bianca
LICEUL TEORETIC “ION CREANGĂ” TULCEA
Pornind de la motto-ul lui Galileo Galilei ,,Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris Universul.’’ se vor organiza activități interactive (sub forma de dezbateri, concursuri) în cadrul cărora se va descoperi legătura dintre matematică și natură. Se vor face referiri la relații dintre șirul lui Fibonacci, secțiunea de aur, numărul și natură, dar nu numai. Activitățile sunt conduse de un grup de voluntari pasionați de matematică.
”Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Primul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar vizitatorilor şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2015 a atras peste 35.000 de vizitatori în România.
Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care se doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.”
(http://www.noapteacercetatorilor.eu/)