Înapoi la muzeu: Muzeul de Artă și Casa Avramide, deschise zilnic în primele săptămâni ale lunii iunie

Muzeul de Artă și Casa Avramide din Tulcea s-au redeschis pentru vizitatori sâmbătă, 30 mai, 2020. Odată cu cele două componente ale Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, reiau programul cu publicul și celelalte centre muzeale din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”: Muzeul de Istorie și Arheologie, Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării”, Monumentul Paleocreștin din Niculițel și Cetatea Halmyris.

Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Excepție fac zilele de luni, 1 iunie și 8 iunie 2020, când vor fi deschise toate muzeele și obiectivele muzeale menționate, precum și Cetatea Medievală Enisala.

Ce puteți vedea la Muzeul de Artă Muzeul de Artă (Conacul Pașei, str. Grigore Antipa nr.2)

Clădirea este un monument istoric și a fost construită în perioada 1862-1865. Adăpostește un patrimoniu cultural de excepție: colecții de pictură, sculptură, icoane, artă orientală, grafică și artă decorativă. În holul și cele 13 săli de la etaj deschise publicului, veți putea admira expoziția permanentă, care cuprinde lucrări de artă iconografică, piese de artă decorativă orientală, lucrări ale fondatorilor picturii românești moderne, ale pictorilor dobrogeni, ale pictorilor interbelici și ale artiștilor care au conturat secolul XX. Mai sunt prezenți cu lucrări și reprezentanți ai Școlii de la Marea Neagră, ai avangardei, modernismului și artei contemporane.

 

La Casa Avramide, pe strada Progresului nr.32

Picturile impunătoare și pline de vieți ale regretatului Eugeniu Barău sunt expuse în cinci dintre sălile de la parterul casei. Camerele vă mai scot în cale și piese de mobilier și decorațiuni specifice unei locuințe boierești de la început de secol XX, cum a fost Casa Avramide.

În holul mare, expoziția intitulată „Minerale și asociații minerale din România” este gata să uimească vizitatorul cu semne ale bogăției uneia dintre cele mai variate arii din Europa. Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare promovează prin această expoziție itinerantă zestrea minerală a teritoriului și înregistrează o premieră națională, cu peste 100 de piese.

Condițiile de vizitare în siguranță sunt următoarele:

  1. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare generală alterată.
  2. Nu se va permite accesul persoanelor care au temperatura mai mare de 37,3°C.

Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în incinta clădirii.

  1. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală sau nonmedicală) pe toată durata vizitei. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul.
  2. Vizitatorii îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare.
  3. Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălţăminte aflate la intrarea în muzeu.
  4. Accesul va fi limitat, astfel încât să fie asigurată o distanţă de minimum 2 m între persoane.